Bjarne Steisvik och Cornelius Bull

Miksi yhtiömme nimi on Bulls?

Tämä on tarina Bullsin perustajasta Cornelius Bullista ja yhtiöstä nimeltä Bulls. Ruotsinkielisen alkuperäistekstin on kirjoittanut Hjalmar Steinsvik, hallituksen puheenjohtaja ja omistaja.

Cornelius Bull perusti Cornelius Bulls Presstjänst AB:n, josta tuli myöhemmin Bulls Presstjänst AB ja joka nykyään tunnetaan pääasiassa nimellä Bulls. 

Bull on varsin merkittävä norjalainen suku. Cornelius oli kotoisin Østlandetin alueelta Etelä-Norjasta, ja hänen suvussaan oli monia laivanvarustajia, kapteeneita ja liikemiehiä. Cornelius syntyi Tønsbergissä 2.4.1878 ja kuoli Tukholmassa, Ruotsissa 23.3.1931.

Cornelius oli pörssimeklari ja laivanvarustaja. Bengt Sjökvist, joka työskenteli hänen kanssaan alusta lähtien, on kertonut Corneliuksella olleen kaksi alusta, jotka tämä Englannin hiililakon aikana viime vuosisadan alkupuolella lähetti Amerikkaan hakemaan hiiltä. Lakko kuitenkin päättyi, ja liikeidea kariutui.

1920-luvun lama iski pahasti merenkulkualalle, ja Cornelius menetti kaiken. 

Hän oli kuitenkin jo matkustanut ympäri maailmaa ja mennyt naimisiin tanskalaisen Laura Norrisin kanssa New Yorkissa vuonna 1916. Yhdysvalloissa Cornelius oli myös keksinyt liikeidean syndikaatista, joka myisi eri sanomalehdille samoja sarjakuvastrippejä ja muuta toimituksellista aineistoa.

Norjan Haldenissa Cornelius perusti vuonna 1929 yhdessä Bjarne Steinsvikin ja Einar Wyllerin kanssa yhtiön, josta tuli myöhemmin Bulls. Yhtiö muutti Ruotsiin jo samana vuonna.

Corneliuksen isä Henrik Johan Bull oli tunnettu liikemies Tønsbergissä, Australiassa ja Kristianiassa (Oslo). Hän johti Svend Foynin tutkimusmatkaa Eteläiselle jäämerelle vuosina 1893-95. Heidän aluksensa oli ensimmäinen Etelämantereelle rantautunut alus. Henrik Johan kirjoitti matkasta myös kirjan The Cruise of The Atlantic. Sama alus oli myöhemmin mukana Salomon Andréen tutkimusmatkan retkikunnan etsinnöissä. 

Cornelius oli hänet tunteneiden ihmisten mukaan ystävällinen ja antelias mies. Siksi hän saikin lempinimen “Hjelposs” (Hjälp oss, Auta meitä). Ja kuten arvata saattaa, hän oli myös varsin päämäärätietoinen ja seikkailunhaluinenkin persoona.  

Tällainen on tarina Bullsin nimen takana. 

HjS 25/3

Muuta ajankohtaista

Scroll to Top